Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Medi Ambient La Generalitat alerta de la presència d’un nou insecte invasor a la demarcació de Barcelona: el bernat marró marbrejat
La Generalitat alerta de la presència d’un nou insecte invasor a la demarcació de Barcelona: el bernat marró marbrejat

Si alguna persona s’assabenta de la presència d’aquest insecte, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui en aquest espai web, que està obert per rebre les notificacions ciutadanes.

Des de l’any 2016 s’ha detectat a Catalunya la presència progressiva d’un nou insecte invasor a les zones urbanes: l’Halyomorpha halys, conegut com bernat marró marbrejat. Es tracta d’un insecte invasor que pot afectar als conreus i accedeix a l’interior dels habitatges per refugiar-se de l’hivern, causant molèsties als veïns.

El bernat marró marbrejat deu el seu nom a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. A més, es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes. Aquest insecte s’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles (fruiters, avellaner, blat de moro, horta...).

El principal problema per a la ciutadania és que el bernat marbrejat té la particularitat d’hivernar dins les construccions: cases, altres edificis.... i els vehicles. Tot i que no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties, sí que resulta molt molest i comporta una certa alarma.

Què he de fer en cas de detectar-ne la presència?

Si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

A més, des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació s’aconsella que si alguna persona s’assabenta de la presència d’aquest insecte, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui al següent espai web. En aquest sentit, aquestes comunicacions per part de la ciutadania ajuden a conèixer de forma precisa la distribució i propagació d’aquest insecte al territori i conseqüentment poder actuar en la seva prevenció.

Mentrestant, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) conjuntament amb el Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està fent un seguiment de les poblacions d’aquest insecte, està estudiant el seu comportament i ha iniciat una campanya divulgativa.