La Roca del Vallès, amb el Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+

Última revisió 26-06-2019 16:27
26/06/2019

Divendres 28 de juny, l’Ajuntament se sumarà a la diada amb l’objectiu de donar visibilitat a les persones d’aquest col·lectiu.

Com s'ha vingut fent en els darrers anys, el proper divendres 28 de juny, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+, al balcó de l'Ajuntament de la Roca del Vallès i, per extensió, arreu del municipi hi onejarà la bandera de l'Arc de Sant Martí, símbol del trencament dels estereotips i de l'eliminació de totes les diferències entre les persones.

Enguany, a més, commemorem el 50è aniversari de la revolta d'Stonewall, que va ser l'espurna que va iniciar el camí cap a la igualtat, la llibertat i el ple respecte dels drets de tothom.

En el Dia per l'Alliberament de lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals es commemoren els fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGBT va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn. La comunitat LGBT va sortir al carrer a mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme LGBTI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGBT tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels conflictes.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGBTI es commemora arreu del món. La diada es celebra com a jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGTBI i predominen els ja tradicionals símbols de les persones LGBTI: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

El 26 de juny del 1977 unes quatre mil persones es van manifestar a la rambla de Barcelona. Va ser la primera manifestació LGBTI a l’estat espanyol i va ser convocada pel Front D’alliberament Gai de Catalunya.

Des de l’any 2009, a Catalunya se celebra, també, el Pride una marxa festiva a la manera de les desfilades de l'orgull LGBTI.

28 JUNY
28 JUNY