La Roca torna als orígens amb la celebració de la Festa Major de Sant Sadurní

Última revisió 29-11-2019 11:42
21/11/2019

En el marc de la Fira de la Col -que arriba a la cinquena edició-, a més de la mostra d’arts i oficis antics s’instal·larà al poble un campament prehistòric

Del 29 de novembre a l’1 de desembre la Roca del Vallès celebra la Festa Major de Sant Sadurní, que com sempre estarà plena d’activitats que vinculen el municipi amb els seus orígens i tradicions. A més com a novetat s’instal·larà a la Fira de la Col un campament prehistòric on els i les visitants aprendran com es treballava aleshores per llaurar els camps, fer peces de vestir o estris per la llar.

L’alcalde, Albert Gil, ha explicat que «enguany farem diversos salts al passat, per transmetre a les generacions més joves el significat de cuidar i treballar la terra, així com aprendre tots plegats que tot el que som i tenim té un origen i un valor». A més ha afegit que « Un poble que viu tenint en compte el seu origen i sabent-lo mantenir i posar en valor és un poble fort, cohesionat, conscient de les seves virtuts i que se’n sent orgullós».

Els actes previs

El salt al passat s’iniciarà uns dies abans de l’inici de la Festa Major en si, en concret el 20 de novembre, amb la inauguració d’una mostra d’exemplars de programes de la Festa Major de Sant Sadurní i de la Festa Major de la Roca, des del 1939 fins el 1986. Es podrà veure fins el 5 de desembre al vestíbul del Centre Cultural i a la Biblioteca. També el divendres 22 de novembre el Grup d’Opinió Céllecs organitzen una xerrada participativa on s’aniran projectant fotografies antigues de la Roca, amb la voluntat de que sigui el públic qui expliqui les seves vivències al poble de La Roca. Aquesta xerrada tindrà lloc a les 20 h al Centre Cultural.

El diumenge 24 de novembre tindrà lloc la 21a edició de la Prehistòrica, activitat consolidada i organitzada pel Club Ciclista la Roca en Bike, en la que els i les participants podran escollir recórrer circuits de 25 i 40 quilòmetres pels entorns del municipi. I el 28 de novembre tindrà lloc el tradicional berenar de Sant Sadurní,    al centre de la gent gran a les 18 h.

Els actes de cultura popular

El divendres 29 de novembre la nit és sinònim de foc. Primer, amb l’espectacle “Toc i Foc” a les 20 h a la plaça Can Torrents, a càrrec de l’Associació Toc i Foc. Tot seguit hi haurà els correfocs 333 i 666 a càrrec de l’Associació Cultural 666 Diables de la Roca. Tancaran la nit els Tronaos amb el “Guateke” al Centre Cultural.

El dissabte 30 la dansa pren protagonisme amb la mostra de danses tradicionals catalanes amb l’esbart Rosa dels Vents de Vilanova del Vallès, a les 12.30 h a la plaça Can Torrents. A les 15.30 h el Conglomerat d’Entitats de Cultura Popular organitzen l’Entorra’t a la plaça del l’Ajuntament. A la nit, el Conglomerat organitza concerts al Centre Cultural amb els grups Ke Te Kalles, Tiki Phantoms i el DJ Pol de la Rock.

I el diumenge 1 de desembre tindrà lloc la Xa Trobada de Gegants amb la colla convidada Comparsa de Gigantes y Cabezudos de Huarte (Navarra). A les 11.30 h hi haurà la plantada i a partir de les 12 h, la cercavila.

La 5a Fira de la Col

La cinquena edició d’aquesta fira d’arrel agrària se celebrarà l’1 de desembre de 10 a 18 h a la rambla Mestre Jaume Torrents i carrer Espronceda, amb parades d’artesania, alimentació i productes propis de la pagesia i la terra. Durant tot el dia hi haurà la mostra d’arts i oficis amb diferents artesans que faran demostracions d’objectes relacionats amb la col, i també jocs gegants tradicionals al carrer. A les 13 h a la parada de l’Associació de Comerciants de La Roca es podrà degustar el tradicional trinxat de la col amb vermut.

Com a novetat hi haurà tallers i activitats en un campament prehistòric anomenat “La Roca, terra de megalítics”. Els i les assistents a la fira també gaudiran de l’actuació musical del grup “Les violin@s” de l’Escola Municipal de Música de la Roca.
 

Festa Major de Sant Sadurní 2019
Festa Major de Sant Sadurní 2019