Miquel Serrat i Pujolar i Manuel Capdevila i Font guanyen el Premi Romà Planas i Miró de Memorials Populars de la 22a i 23a Edició

Última revisió 23-11-2021 09:13
23/11/2021

El premi consisteix en la publicació de les obres guanyadores i 1.350 euros per a cada autor.

Després d’un any d’aturada per culpa de les restriccions pandèmiques, l’Auditori del Centre Cultural de la Roca va acollir el passat dissabte 20 de novembre l’acte públic de lliurament del Premi Romà Planas i Miró, impulsat per l’Arxiu de la Memòria Popular i l’Ajuntament de la Roca del Vallès. En concret es van entregar els guardons corresponents a la 22a i 23a Edició, atès que l’any passat es va suspendre. Després de les deliberacions del jurat, els premiats van ser els següents:

 • 22a Edició (2020)

Història d’un immigrant català, de Miquel Serrat i Pujolar

Miquel Serrat i Pujolar, neix a Olot l’any 1927 i, anys més tard, es va establir a França, a la població de Die. Fill del que va ser alcalde d’Olot durant la Guerra Civil, va haver d’exiliar-se a França, i ens relata l’experiència als camps de concentració, l’ocupació alemanya, l’intent d’alliberament del país amb l’intent d’invasió per la Vall d’Aran i l’afusellament del seu germà a Barcelona l’any 1946. Casat i amb dos fills, va treballar al Servei de Navegació Interior de Lió. Miquel Serrat va morir el mes de juny d’enguany, descansi en pau. Va recollir el premi, en nom de la família, el Sr. Joan Boada, vicepresident de l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya.

Les obres finalistes van ser “Memòries d’un home del carrer”, d’Antoni Roig Blasco, i “Viatge per una vida, de Valentí Senyer.

 • 23a Edició (2021)

Records d’un animador musical, de Manuel Capdevila i Font

Manuel Capdevila i Font, nascut l’any 1931 a Barcelona. És animador cultural i musicògraf de prestigi nacional i internacional. Ha dedicat 43 anys de la seva vida a les Juventuts Musicals i ha format part o ha participat en la fundació de nombroses entitats, fundacions i concursos musicals. Ha traduït més 5.000 lieder alemanys i centenars de melodies franceses, ha publicat tres llibres i en té diversos pendents de publicació. La seva tasca ha estat reconeguda amb la Creu de sant Jordi, la Gran Creu al Mèrit de la República Austríaca i la Medalla Mozart de Viena, entre d’altres. La seva obra ens fa uns recorregut per els esdeveniments i els noms més importants de la música clàssica catalana, espanyola i internacional.

Les obres finalistes van ser “La mar... i jo”, de Josep Maria Fontanals Navarro; i “Si se quiere, se puede”, de María Ángeles Asensio Ortigosa.

Les obres de les persones guanyadores seran editades i publicades per l’Ajuntament de la Roca del Vallès, a més que la dotació econòmica és de 1.350 euros per cada obra.

Una convocatòria singular

El Premi Romà Planas i Miró busca incentivar que les persones relatin les seves experiències, per tal de nodrir la iniciativa singular de l’Arxiu de la Memòria Popular. Totes les obres són autobiogràfiques i inèdites, testimoni d’una època concreta de la nostra història narrada per persones no professionals de l’escriptura. Les obres que participen en el Premi passen per un doble procés de selecció: en primer lloc, el Jurat Popular format per veïnat del municipi tria un màxim de cinc obres finalistes mitjançant un procés de selecció en tres rondes de lectura. Les obres finalistes passen al Jurat Estatal que decideix l’obra guanyadora.

L’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès té per objectiu la recuperació, la conservació i la catalogació de tot tipus de documentació autobiogràfica, memòries, reculls de correspondència, testimonis, etc. i potenciar el seu fons documental esdevenint un punt de referència internacional en l’àmbit del memorialisme. Per aquest motiu convoca anualment el Premi Romà Planas i Miró de memòries populars, on l’autor/a guanyador/a rep com a premi 1.300 euros i la publicació de la seva obra.

Formen part del Jurat Popular les següents persones:

 • Montserrat Ametller Viñamata
 • Manuel Martos Pérez
 • Francisco García Bausan
 • Roser Moreno Sánchez
 • Jordi Olivella Rius

I del Jurat Estatal:

 • Antonio Castillo Gómez
 • Josep Maria Figueres Artigues
 • Salvador Illa i Roca
 • Jesús Medina
 • Victor Méndez Baiges
 • Jordi Molet Cateura
 • Assumpta Montellà Carlos
 • Vicenç Villatoro Lamolla