Primer es naturalitzarà l’espai i després es faran treballs per habilitar una zona d’ús públic i una altra d’accés restringit per mantenir la flora i fauna.

">

La Generalitat presenta un avantprojecte de millora de la Bassa dels Ànecs

Última revisió 01-12-2022 09:31
29/11/2022

Primer es naturalitzarà l’espai i després es faran treballs per habilitar una zona d’ús públic i una altra d’accés restringit per mantenir la flora i fauna.

L’Ajuntament de la Roca del Vallès i la Generalitat de Catalunya fa mesos que treballen per acordar les accions necessàries per recuperar l’espai natural de la Bassa dels Ànecs, que per falta de manteniment de l’ens responsable -la Generalitat-, s’ha anat degradant especialment en els darrers anys. Finalment s’ha presentat al consistori un primer esbós del projecte, que s’ha d’acabar de concretar i, posteriorment, aprovar perquè es pugui dur a terme a finals de l’any vinent.

L’objectiu és doble: per una banda, recuperar aquest espai natural i que sigui llar de la biodiversitat de la zona; i, per altra banda, que torni a ser una zona pública pel gaudi del veïnat. Així, el projecte contempla dues vies d’actuació, pensades perquè cada ús tingui el seu espai acotat i delimitar les zones on els humans hi puguem accedir, per tal de preservar aquests refugis de fauna i poder conservar un espai natural de gran interès.

L’alcalde de la Roca del Vallès, Albert Gil, ha manifestat: “La voluntat és recuperar un espai natural on poder conviure i gaudir amb respecte per l’entorn. Estem satisfets amb aquesta proposta malgrat que encara queda treballar-la per adequar-la més a les necessitats del municipi”.

Naturalització de l’espai

Com a resultat de l’estudi previ de situació, s’ha observat que la Bassa dels Ànecs té un problema de circulació d’aigua, provocant que aquesta s’estanqui i no es renovi de manera natural. Això és degut a la compactació de les terres i altres factors externs. Així, un primer pas serà construir diversos canals que facilitaran la circulació de l’aigua. A aquesta millora se li sumarà la retirada d’espècies invasores, tan de plantes com d’animals, i es replantarà tota la zona amb espècies autòctones. També es construiran diversos refugis per a animals, amb elements naturals.

Zona pública i zona restringida

Per garantir el manteniment i la bona salut de l’espai, una zona de la Bassa dels Ànecs quedarà restringida a l’accés de les persones. Per contra, s’adequarà tot un espai que esdevindrà una zona de pícnic i esbarjo de qualitat. Entre les propostes de possibles accions, hi ha la instal·lació de taules i bancs, una barana que protegirà la bassa i hi haurà aguaits d’observació, on mirar els animals amb seguretat i sense pertorbar el seu desenvolupament natural. A més, es refaran les escales d’accés a l’espai.