Els bars i restaurants només poden servir menjar per emportar, les botigues han de limitar l’aforament al 30% i es demana que s’evitin les reunions socials.

">

Entren en vigor les noves restriccions per evitar l'expansió del coronavirus

Última revisió 16-10-2020 15:08
16/10/2020

Els bars i restaurants només poden servir menjar per emportar, les botigues han de limitar l’aforament al 30% i es demana que s’evitin les reunions socials.

La Generalitat de Catalunya ha decretat noves mesures de seguretat per intentar frenar els contagis per Covid-19, que han augmentat de manera alertant aquesta tardor. Entren en vigor aquest divendres 16 d’octubre i s’allargaran un mínim de 15 dies. Tot seguit repassem els principals aspectes de la normativa.

Tancament de bars i restaurants

La clientela ja no pot anar als establiments de restauració, ni a l’interior ni a una terrassa. Els bars i restaurants només poden servir menjar per emportar, prèvia comanda del client.

30% d’aforament a les botigues

El comerç minorista també es veu afectat per les restriccions. Els locals hauran de limitar l’aforament al 30% del permès, i els de més gran superfície hauran de tenir un control d’accés. Els mercats setmanals també es veuen afectats per aquesta restricció d’aforament.

Tancament dels centres d’estètica

Tots els serveis que impliquin un contacte directe amb el veïnat s’han de tancar durant quinze dies. Això implica els centres de tractaments estètics, massatgistes, etc. Les perruqueries, en canvi, sí que poden obrir, sempre amb cita prèvia.

Limitació d’usuaris als equipaments esportius

Els gimnasos i demés instal·lacions dedicades a la pràctica de l’esport han de limitar l’aforament al 50%. A més, serà imprescindible sol·licitar cita prèvia per anar-hi. El CEM ja compta amb aquestes mesures. En paral·lel, s’han suspès les competicions esportives no professionals.

Limitació de l’aforament a les activitats culturals i religioses

L'aforament es redueix a la meitat en els equipaments culturals, tant en recintes tancats com a l'aire lliure. L'horari de tancament s'estableix a les onze de la nit. Cal demanar cita prèvia en tots els casos. Les activitats del cicle La Minúscula ja estan adaptats a aquesta normativa i es continuaran realitzant. Les biblioteques, arxius, museus i monuments, continuaran com fins ara, amb les limitacions establertes en els plans sectorials aprovats pel Procicat.

Ús del transport públic

El transport públic mantindrà la seva oferta al 100% encara que es produeixi una disminució de la demanda. Els usuaris del transport públic no podran treure’s la mascareta, per tant es prohibeix menjar i beure. Els operadors del transport públic amb estacions que estiguin en espais tancats hi disposaran dispensadors de gel hidroalcohòlic.

Recomanacions de reduir l’activitat tant com es pugui

La Generalitat demana reduir al màxim possible la interacció social i els desplaçaments fora del domicili. Bàsicament, que es limitin al grup de convivència o al que anomena "bombolla ampliada", és a dir, el grup acotat i estable de persones amb qui es té relació per motius familiars, laborals, escolar i de lleure.

A més, el Procicat demana que tothom que pugui teletreballi i es facin les reunions per via telemàtica. Si no és possible treballar des de casa, cal que s'esglaonin les entrades i sortides o es doni flexibilitat horària.

Podeu consultar tota la informació en aquest enllaç: