Localitzats dos nius de vespa asiàtica a la Roca del Vallès

Última revisió 29-01-2020 13:09
28/01/2020

Ambdós nius estan buits i no tornaran a ser ocupats per aquest insecte. Tot i això, demanem a totes les persones que en detectin un que ho comuniquin a l’Ajuntament

El servei de jardineria de l’Ajuntament de la Roca del Vallès ha rebut fins a tres avisos de presència de nius de vespa asiàtica, dels quals dos s’ha certificat que ho són. El tercer, del qual els veïns tenien dubtes, és un niu de garsa. Malgrat tot, els tècnics han informat que aquests no comporten cap mena de perill per la ciutadania, ja que els nius estan buits.

Els nius d’aquesta espècie estan fets de cel·lulosa i saliva de les mateixes vespes, i un cop s’abandonen, com és el cas dels dos nius que s’han localitzat a la Roca del Vallès, pateixen greus problemes de manteniment i tenen una durabilitat curta. En començar l’hivern, les vespes obreres i mascles moren, quedant només les vespres reines. Les que sobreviuen al fred, acabaran fent un niu primari durant la primavera on es criaran unes desenes de vespres que ajudaran a fer aquest nou niu.

Pel que fa a les persones que en detectin un o tinguin dubtes sobre els nius d’aquesta espècie, poden posar-se en contacte amb l’Ajuntament. El consistori està treballant en un Pla d’actuació per fer front al repte que suposa aquest insecte.

La vespa asiàtica és una espècie invasora d'origen asiàtic que va ser detectada a Catalunya per primera vegada, a l'Alt Empodà el 2012. El problema principal de la vespa és que es tracta d'un depredador de l'abella de la mel, i fa autèntics estralls en l'apicultura. Pel que fa a la salut pública, les picades d'aquesta espècie són doloroses tot i que no són més perilloses que les d'una espècie autòctona.

Niu de vespa asiàtica
Niu de vespa asiàtica