Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Medi Ambient El Departament d’Agricultura i Ramaderia alerta d’una plaga de papallona del boix
El Departament d’Agricultura i Ramaderia alerta d’una plaga de papallona del boix

Si caminant pel bosc et trobes boixos sense fulles i llargs filaments blancs, gairebé segur que es tracta dels efectes de la papallona del boix.

Des de l’any 2014 s’ha detectat a Catalunya la presència progressiva d’un nou insecte invasor al territori: la Cydalima perspectalis, coneguda com  a papallona del boix. El primer indret de on es va confirmar la seva presència va ser a la comarca de la Garrotxa. Des d’aleshores, aquesta papallona s’ha anat estenent per les comarques veïnes i també se l’ha detectat a comarques més llunyanes com el Berguedà, la Vall d’Aran, el Baix Ebre, el Barcelonès, entre d’altres.

Es tracta d’una papallona, les erugues de la qual, s’alimenten de les fulles del boix. La combinació de colors de la papallona, les seves ales blanques amb una vora marró externa, la fan inconfusible.

La principal problemàtica associada a aquesta plaga està en el fet que l’eruga ataca el boix, que és un arbust abundant i estès en els boscos catalans i, alhora, molt present a parcs i jardins, públics i particulars. L’eruga s’alimenta del boix durant el seu desenvolupament, i provoca una defoliació extrema que danya la planta. Si aquestes defoliacions són contínues, acaben debilitant la planta fins a provocar-li la mort.

Les papallones es dispersen ràpidament per la qual cosa impedir la invasió de l’espècie és impossible. Només es pot actuar a petita escala, en els boixos particulars o d’espais verds urbans.

S'hi pot fer alguna cosa?

Es pot col·laborar aportant informació sobre boixedes afectades a l’aplicació Alerta Forestal! del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals. A més, evitar el tràfic d’espècies i les mesures de control en origen són fonamentals.

Per tot plegat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) està duent a terme una campanya divulgativa per informar de les mesures per lluitar contra aquesta plaga. En aquesta línia, ha editat una guia informativa accessible per a tota la ciutadania.