Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Igualtat La Roca del Vallès, amb el Dia Internacional per a la Salut de les Dones
La Roca del Vallès, amb el Dia Internacional per a la Salut de les Dones

L’Ajuntament se suma el 28 de maig a la commemoració d’aquesta diada amb l’objectiu de fer públic l’estat de salut de les dones, les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les.

Aquest dimarts 28 de maig, l’Ajuntament de la Roca del Vallès commemorarà el Dia Internacional per a la Salut de les Dones; una diada de sensibilització ciutadana que deu el seu origen a una reunió realitzada després de la V Trobada Internacional Dona i Salut celebrada l'any 1987 a Costa Rica. La Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar el 28 de maig com una data per a la mobilització i la reivindicació, on la salut de les dones fos la protagonista.

Les diferències i les desigualtats de gènere impliquen que sorgeixin desigualtats entre homes i dones, pel que fa a la salut i l’accés a la sanitat. D'aquesta manera es va establir que cada 28 de maig es commemorés a cada país, amb mobilitzacions i demandes per la nostra salut. En aquest sentit, la perspectiva de gènere en la salut permet visibilitzar fins a quin punt els diferents rols atribuïts a dones i homes i les relacions desiguals de poder es vinculen socialment als seus comportaments vers la salut. D’altra banda, fa que es qüestioni la ciència mèdica androcèntrica, basada en un model masculí, i que s’investiguin les diferències biològiques més enllà de les purament reproductives.

L’objectiu de commemorar el 28 de maig, doncs, és posar damunt la taula la necessitat d’estudiar i analitzar els casos de les dones des d’aquesta perspectiva, tenint en compte tots els factors diferencials: genètics, biològics, fisiològics, endocrins, psicològics, etc. Les desigualtats de gènere han comportat una manca d’investigació científica respecte a temes com el dolor o que s’acceptin amb poc rigor casualitats no provades.