Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Medi Ambient Comencen les primeres actuacions de control de la població de cotorres al municipi
Comencen les primeres actuacions de control de la població de cotorres al municipi

El consistori ha elaborat un mapa de les colònies i de les zones d’alimentació d’aquesta espècie i ha iniciat la captura d’exemplars i la retirada de nius a Can Tàpies.

La matinada del dimecres 19 de desembre, l’Ajuntament de la Roca del Vallès –a través de la Regidoria de Medi Ambient- ha endegat a Can Tàpies (La Torreta) les primeres actuacions pel control de la colònia de cotorres argentines existents al municipi. Així, l’actuació –que es desenvoluparà al llarg dels propers dies- ha consistit en la captura dels exemplars adults als nius per tal de reduir significativament el nombre d’adults abans de procedir a la retirada dels nius en un termini de tres-quatre setmanes.

La cotorra de pit gris (o cotorra argentina) és una espècie invasora que s’ha estès pel litoral català i el conjunt del litoral mediterrani els les últimes dècades. Degut a l’evolució de les seves poblacions, i als efectes que produeix, negatius, sobre la biodiversitat autòctona i sobre la societat, s’ha inclòs dins del nou decret estatal del catàleg d’espècies invasores. Les espècies incloses en aquest decret, són objecte de prohibicions, limitacions en la tinença i maneig, i les diferents comunitats han de marcar objectius i accions concretes pe seu control i eradicació.

En els últims 10 anys, al Vallès, la cotorra ha anat colonitzant espais urbans i periurbans, establint colònies de cria de 2-15 nius de mitjana, especialment col·locades en palmeres, pins blancs, cedres o plataners. En alguns indrets on aquesta espècie ha estat foragitada dels seus arbres preferits, però no han estat capturats els exemplars adults, ha col·locat els nius en estructures artificials com antenes, enllumenats, grues, dipòsits, etc.

Com el municipi de la Roca del Vallès es troba dins de l’àrea d’expansió d’aquesta espècie, l’Ajuntament participa des de desembre de 2017 en el projecte de Gestió integrada de la cotorra argetina, impulsat per la Diputació de Barcelona i integrat pels municipis de Granollers, Canovelles, les Franqueses, la Garriga, l’Ametlla del Vallès, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Parets, Montmeló i Mollet. Els aspectes fonamentals d’aquest projecte són:

  • Cens de la població de cotorres
  • Cens dels hàbitats potencials de l’espècie
  • Captures d’adults en espais urbans
  • Captura d’adults en nius i polls, amb la retirada dels nius
  • Atenció ciutadana i prevenció

L’espai temporal inicial d’aquesta iniciativa és de tres anys, 2018-2020, i les tasques han estat encarregades per la Diputació de Barcelona a l’empresa Biodiversitat.cat, especialitzada en el control d’espècies invasores.

El primer pas ha estat l’elaboració d’un mapa complet de la presència de les colònies de cotorres i de les zones d’alimentació i de trànsit global de tots els municipis participants i específic de cadascun d’ells. Aquests mapes, juntament amb els estudis corresponents, seran entregats a la Diputació i als municipis abans de finals d’any.

I un cop entregat l’informe específic de la Roca del Vallès, s’ha iniciat el procediment per a la captura d’exemplars i retirada de nius de la única colònia localitzada d’uns 40 exemplars a la zona de Can Tàpies.