L’autor roquerol s’endú el premi de memorials populars amb el seu emotiu relat sobre com va emigrar a Catalunya i va acabar arribant a la Torreta

">

Antonio García Oliver és el guanyador del 21è Premi Romà Planas i Miró

Última revisió 26-11-2019 16:01
25/11/2019

L’autor roquerol s’endú el premi de memorials populars amb el seu emotiu relat sobre com va emigrar a Catalunya i va acabar arribant a la Torreta

La 21a edició del singular Premi Romà Planas i Miró ja ha escollit el seu guanyador, i ho ha fet públic en un acte molt especial aquest dissabte al Centre Cultural de la Roca. El roquerol Antonio García Oliver ha estat escollit per unanimitat del jurat com el vencedor, gràcies a l’obra “Tocar Madera”, un relat sobre el viatge que van emprendre ell i la seva mare als anys quaranta del segle passat des d’un poblet d’Almeria fins a Catalunya, en concret fins a Ribes de Freser, tot i que després acabaria arribant a la Torreta.

Els altres finalistes del premi han estat Josep Maria Fontanals Navarro, amb l’obra “Llibertat”, i Josep Balateu Giralt, amb “Tierra del mal andar”. Totes les obres quedaran recollides a l’Arxiu de la Roca del Vallès, i la del vencedor s’editarà i es posarà a la venda per Sant Jordi. I a partir d’avui mateix ja està obert el termini per presentar obres de cara el 22è Premi Romà Planas i Mirà, termini que restarà obert fins el mes de maig del 2020.

Memòria i emotivitat

Els finalistes de la present edició han pujat a l’escenari minuts abans de donar-se a conèixer el veredicte, i han fet una breu exposició del contingut de les seves obres. Al ser memorials tot el que recullen els llibres són vivències i moments que van marcar per sempre els seus autors, fet que es trasllada amb emoció quan ells mateixos en parlen. 

Josep Balateu ha explicat com de complicat va ser per ell reconstruir la història del seu tiet, detingut i empresonat durant el Franquisme, atès que tota la documentació de l’època va anar a parar a l’Arxiu Històric de Salamanca. Per la seva banda, Josep Maria Fontanals ha explicat que la principal motivació que ha tingut per ell escriure aquest llibre ha estat que els seus nets coneguessin millor els seus antecessors, un “tresor” el qual ell no va poder gaudir. Per últim, el guanyador Antonio García, ha explicat com el va marcar la precària situació que vivien ell i la seva família, fins i tot la gana que passaven, fins que van decidir emigrar cap aquí.

A més, durant l’acte s’han projectat vídeos amb fragments de les obres finalistes, i també un audiovisual on hi ha participat disset roquerols i roqueroles que expliquen com era el municipi quan ells eren petits i joves, posant de manifest l’enorme transformació viscuda i la rellevància de poder preservar aquesta memòria.

Crida a la participació

Pel que fa als parlaments, durant l’acte s’ha reiterat la crida a la participació per tal que el Premi Romà Planas i Miró segueixi gaudint de bona salut. L’alcalde de la Roca del Vallès, Albert Gil, ha manifestat: «volem agrair a totes les persones participants que ens hagin volgut fer arribar el seu trosset d’història de vida, i animem a tothom que de cara l’any vinent ens facin confiança de nou perquè el mantinguem per sempre. I en especial a les dones, volem que també ens expliquin les seves vivències i així puguem visibilitzar i posar-les en valor».

També en aquest sentit s’ha manifestat la regidora de Cultura i Festes Populars, Laura Álvarez, qui després d’agrair als participants «la valentia per explicar vivències molt emotives» ha demanat més participació de cara l’any vinent i ha fet un recordatori que el dilluns 25 de novembre és el Dia Internacional de rebuig de la violència contra les dones, tot afirmant que «hem de reivindicar molta més coeducació i el feminisme per acabar amb aquesta violència contra totes nosaltres».

La convocatòria de la 22ena edició del Premi ja està oberta

L’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès té per objectiu la recuperació, la conservació i la catalogació de tot tipus de documentació autobiogràfica, memòries, reculls de correspondència, testimonis, etc. i potenciar el seu fons documental esdevenint un punt de referència internacional en l’àmbit del memorialisme. Per aquest motiu convoca anualment el Premi Romà Planas i Miró de memòries populars, on l’autor/a guanyador/a rep com a premi 1.300 euros i la publicació de la seva obra. 

 

En aquest enllaç podeu veure les fotos de la gala.