Es realitzaran 5 rutes patrimonials gratuïtes pels tres nuclis per posar en valor la història i riquesa cultural de la Roca del Vallès.

">

Prepara't per descobrir el patrimoni cultural i natural del nostre municipi!

Última revisió 01-08-2020 17:14
31/07/2020

Es realitzaran 5 rutes patrimonials gratuïtes pels tres nuclis per posar en valor la història i riquesa cultural de la Roca del Vallès.

L’Ajuntament de la Roca del Vallès té a punt un nou projecte cultural amb la voluntat de recuperar el passat i donar a conèixer més a fons la riquesa històrica i natural del municipi. Es tracta de l’organització de 5 rutes patrimonials pels nuclis de la Roca, la Torreta i Santa Agnès de Malanyanes, dissenyades i dinamitzades amb la col·laboració de l’Associació La Vall d’Ariülf.

Totes les rutes seran activitats gratuïtes però les places són limitades i caldrà fer inscripció prèvia. Si voleu més informació poseu-vos en contacte amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de la Roca del Vallès a través del correu electrònic cultura@laroca.cat, i si voleu inscriure-us-hi ho podeu fer omplint aquest formulari.

Les 5 rutes previstes són les següents:

 

  1. De Campanar a campanar. Els tresors de Malanyanes, 12 de setembre a les 18 h.

Els dos campanars que coronen les dues esglésies medievals de Santa Agnès, ens permeten fer un tast de la història dels pobladors d’aquest territori: com i de què vivien, com s’organitzaven en societat i quina era la seva cosmovisió, com entenien el món que els envoltava, en un període llarg i de molts canvis com va ser l’Edat Mitjana.

  1. Els guardians de pedra. La nit de la Prehistòria, 19 de setembre a les 19.30 h.

Difusió dels jaciments del neolític i de l’antic camí carreter que anava de Santa Quitèria a Sant Bartomeu de Cabanyes, les relacions entre la vall i la marina.

  1. Els turons ibers i el poblat blau, 4 d’octubre a les 10 h.

Període prehistòric amb molts vestigis al nostre municipi tot i que molt mal conservats, els ibers roquerols van tenir una presència força estratègica en la producció i en les transaccions comercials de cereals entre la plana interior i la marina. Van ser a més un nucli de població important dins la cultura dels laietans. La ruta acabarà amb un tast de cervesa artesana elaborada tal i com la feien els ibers a la franja mediterrània.

  1. La Torreta. De vila Ariulfus a la Vall de Llops, 8 de novembre a les 10.30 h.

Basada en vestigis patrimonials més o menys visibles i/o localitzables, la ruta servirà d’introducció a les hipòtesi d’origen, un passeig pel passat des del neolític a la població romana i medieval de les valls de Vallderiolf i Vallobera, amb pinzellades de la història moderna i contemporània: els caputxins, la miranda d’en puntes, la casa refugi i escola soldats republicans… Itinerari que anirà més enllà del nucli urbà.

  1. Els caçadors d’ombres. 29 de novembre d’11 a 18 h.

Activitat inclosa dins la Festa Major d’hivern, Sant Sadurní i Fira de la Col. Activitat de descoberta de patrimoni històric basada en el joc.

 

La regidora de Cultura i Festes Populars, Laura Álvarez, ha explicat que “el nostre municipi està carregat d’història i històries, elements arquitectònics i naturals amb un gran valor cultural i social, i amb aquestes rutes volem que els veïns i veïnes els coneguin, els valorin, se’ls facin seus i se sentin orgullosos i orgulloses de pertànyer a un municipi tan ric i únic”.

Les activitats s’organitzaran seguint totes les mesures de seguretat decretades per les autoritats sanitàries, i sempre quedaran subjectes a l’evolució de la salut pública. Així, per participar-hi caldrà portar mascareta i mantenir les distàncies amb les demés persones.