Parc La Roca Prehistorica
 
 
 
Inici
El Parc
La Ruta Prehistòrica
Centre d'interpretació
Accessos i serveis
 
Entorn natural
Recursos i activitats
Entorn turístics
El Bloc
Contactar
 
 
   
 
 
   
   
 
 
 
Elements culturals destacats
 
Recinte arqueològic de La Fornaca - Vilassar de Dalt
Més informació · Web
 
 
  El recinte arqueològic de La Fornaca, conserva tres forns circulars d’època romana, dedicats a la producció de material ceràmic de gran format. L'espai de protecció i musealització dels forns, a la població de Vilassar de Dalt, és un edifici excavat amb una coberta/plaça, lligada al passeig superior de la Fornaca, que va ser finalista dels premis FAD d'arquitectura l'any 2005.
 
 
Castell de Burriac - Cabrera de Mar
Més informació · Web
 
 
  Castell del segle XI al terme municipal de Cabrera de Mar, que domina la franja costanera. Edificat sobre restes romanes, de la darrera fase d’ocupació de la ciutat ibèrica, conserva en bon estat la torre d'homenatge, bastida al segle XV sobre la base d'una torre medieval preexistent. Hi ha restes de la capella de Sant Vicenç i d'una bona part de les muralles del segle XI.
 
 
Adoberia de Can Ginebreda - Granollers
Més informació · Web
 
 
  El nou centre expositiu de l’Adoberia de Can Ginebreda (segles XVI-XIX), a més d’explicar l’adoberia per si mateixa com una mostra de la preindustrialització al nostre país, dóna a conèixer el creixement i la transformació del Granollers medieval, caracteritzat per un ampli recinte emmurallat, un potent i diversificat mercat i un seguit d’oficis i activitats productives, entre les quals destaquen les del gremi d’adobers.
 
 
Castell de Montclús - St. Esteve de Palautordera
 
 
  Sembla ser que el castell guanya importància durant el segle XIII, si bé arqueològicament s’ha pogut documentar l’origen romànic de la fortalesa, que probablement es remunta al segle XI.
El castell té dos recintes, el jussà, del que se’n conserven restes del seu perímetre, i el Sobirà, del que en destaquen els murs perimetrals i una poderosa torre cilíndrica, assentada sobre una base en talús.
 
 
Vil·la romana de Can Terrers - La Garriga
Més informació · Web
 
 
  Can Terrers és una de les vil·les romanes més interessants i riques de Catalunya fora de l’àmbit costaner. També destaca per l’existència dels banys privats més grans i millor conservats. La seva descoberta remunta a la darreria del segle dinou, i al llarg de diverses etapes va ser objecte de treballs arqueològics.
 
 
Vil·la romana de Torre Llauder - Mataró
Més informació · Web
 
 
  La vil·la romana de Torre Llauder (Mataró, El Maresme) va ser construïda en època de l'emperador August, i patí importants remodelacions en temps posteriors. La major part de les estructures que han perdurat fins avui pertanyen a l'època severa (finals del segle II - començaments del segle III)
 
 
Via romana de Parpers - Argentona
Més informació · Web
 
 
  Restes de la via romana que comunicava Ausa (Vic) amb la costa de l’actual Maresme, travessant el pas de Parpers. Creuava Aquae Calidae (Caldes de Montbui), Granollers i La Roca del Vallès. Hi ha restes de tres mil·liaris al llarg d'aquest recorregut. Sembla ser que fou el cònsol Manius Sergius qui vers els anys 120 i 110 aC manà l'inici de la construcció, per això també se la coneix com Via Sèrgia.
 
 
Ciutat romana de Baetulo - Badalona
Més informació · Web
 
 
  La gran quantitat de restes d’època romana trobades a Badalona i la posterior museïtzació d’algunes de les restes de l’antiga Baetulo permeten escollir entre diferents recorreguts, que es complementen amb la visita de l’exposició permanent “Baetulo, ciutat romana”, integrada en el recorregut que travessa el subsòl del Museu de Badalona.

 
 
Torrassa del Moro - Llinars del Vallès
Més informació · Web
 
Més informació · Web
 
 
  La Torrassa de Moro era una torre defensiva que controlava el territori i el pas per la Via Augusta. De planta circular, conserva una base d'època romana i un nivell superior possiblement medieval. La seva altura total és de 8.30 m. i el diàmetre exterior, de 9.30 m.
 
 
Can Tacó - Montmeló / Montornès del Vallès
Més informació · Web
 
 
  Des del 2003, s’està intervenint al singular jaciment de Can Tacó. Un assentament romà – republicà en alçada, fortificat, amb restes pictòriques excepcionals, que tingué una curta vida, entre la segona meitat del segle II i el primer quart del segle I aC. Degut als seus valors estratègics, socials i econòmics, així com al seu curt temps de vida, fan de Can Tacó una peça clau per ajudar a conèixer com es produí l’inici de l’ocupació romana al territori laietà.
 
 
Ruta dels Ibers
Més informació · Web
 
 
  La Ruta dels Ibers és un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya que té per objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país, així com els pobles que els habitaven. El desenvolupament de la cultura ibèrica, entre el segle VI aC i el segle I aC, va suposar la incorporació de les nostres terres al concert de les civilitzacions històriques mediterrànies i ens ha llegat un patrimoni arqueològic tan monumental com espectacular. La Ruta dels Ibers està formada per 17 jaciments ibèrics musealitzats, estructurats en 7 itineraris que mostren els escenaris propis de cadascuna d'aquests pobles.
 
 
Megalitisme Serra de l’Albera - Alt Empordà
Més informació · Web
 
 
  Conjunt arqueològic conformat per 36 sepulcres de corredor (neolític mitjà, 3500-2700aC), 5 galeries catalanes (neolític final, 2700-2200 aC), 8 arques amb vestíbul pou (calcolític, 2200-1800 aC).
Així mateix, la zona de l'Albera, es caracteritza per una important presència de menhirs (no menys de 13).
 
 
Hostalric
Més informació · Web
 
 
  Declarada Bé d’Interès Nacional, la vila d’Hostalric conserva quasi en la seva integritat un dels llegats monumentals més notables de l’època medieval catalana i està presidida per l’imponent fortalesa militar d’època moderna.
El cos d’aquest ric patrimoni arquitectònic es materialitza en emblemàtics i singulars elements com la Torre dels Frares, la Torre del Convent, el recinte murallat, el Portal de Barcelona, la Cova del Relliguer i la Fortalesa.
 
 
Termes romanes de la Font del Lleó - Caldes de Montbui
Més informació · Web
 
 
  La vila de Caldes fou, en època romana (finals del segle II aC), una estació termal fundada sobre les deus d'aigua calenta que hi brollen. La funció primordial d'aquest conjunt era curar els nombrosos malalts que arribaven a l'indret des de diferents punts de la Hispània romana.