L’estudi realitzat per la Diputació de Barcelona subratlla que els estudiants de la Roca consumeixen menys cànnabis que la resta de la comarca, però a la vegada també practiquen esport amb menys freqüència

">

Una enquesta recull els hàbits de salut dels i les joves de 4t d'ESO de l'INS de la Roca

Última revisió 09-12-2019 12:19
09/12/2019

L’estudi realitzat per la Diputació de Barcelona subratlla que els estudiants de la Roca consumeixen menys cànnabis que la resta de la comarca, però a la vegada també practiquen esport amb menys freqüència

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona dona suport als municipis per a la realització d’enquestes als i les alumnes de 4t d’ESO de la població sobre hàbits relacionats amb la salut, i d’aquesta manera els municipis poden obtenir informació fiable per monitoritzar conductes i treballar polítiques de salut pública. Així, l’ens ha enquestat als 76 alumnes de l’INS de la Roca, els quals han respost preguntes sobre la pròpia percepció de l’estat de salut, els hàbits d’alimentació, la sexualitat, l’estat d’ànim i les relacions socials i interpersonals. L’enquesta permet conèixer aspectes relacionats amb el lleure, el consum de tabac, d’alcohol i d’altres substàncies i dades relatives a accidents i mobilitat.

En general les dades de l’enquesta no mostren cap indicador fora de l’habitual, però sí que marquen una comparativa amb la resta de joves enquestats de la comarca, fet que permet establir un cert paral·lelisme sobre la qualitat de vida de la joventut roquerola. La regidora de Joventut, Ainoa Herrera, ha explicat que «aquest treball ens dona una visió sobre com els i les joves es relacionen amb l’àmbit de la salut, quins hàbits caldria millorar i quins cal acompanyar per consolidar-los. Des del govern treballarem per millorar i per promocionar els hàbits saludables entre la joventut».

El document permet a l'Ajuntament tenir dades respecte de la situació actual dels i les joves del municipi. El consistori aprofundirà en el disseny i implementació de polítiques juvenils durant aquest mandat (2019-2023), i realitzarà un seguiment dels hàbits de salut dels i les joves gràcies a que, d’aquí a dos anys, la Diputació realitzarà de nou aquesta enquesta.

Principals conclusions de l’estudi

Els resultats de l’enquesta mostren que els i les joves tenen majoritàriament la percepció que gaudeixen de bona salut tot i que també paren especial atenció a factors de risc, com el cas del consum de drogues. En concret, consumeixen menys cànnabis i tenen menys amistats que consumeixen alcohol que en el conjunt de la comarca (el 62% no ha pres mai cap substància), a la vegada que mostren més coneixement sobre els mètodes anticonceptius i mostren més interès a obtenir informació sobre violència de gènere i drogues. També són dels i les joves que menys bullying confessen practicar o provocar de la comarca (el 80% no hi ha participat mai).

Pel que fa a la mobilitat, es mostren més conscienciats en l’ús del casc per anar amb moto (el 87% el porten sempre) i l’ús del cinturó de seguretat quan circulen amb cotxe (el 85% se’l posen sempre).

Per altra banda, el cantó negatiu el protagonitza un consum alimentari erràtic, en el que confessen menjar menys fruita (només el 30% en consumeix a diari) i més begudes ensucrades i energètiques que la resta de companys i companyes de la comarca, a la vegada que practiquen esport i activitat física amb menys freqüència (només el 18% ho fa a diari). Pel que fa l’oci, els i les joves es mostren més disposats a sortir de nit.